top of page
  • lilianlefay

Een rolstoel vriendelijke kattenbak

Net als vorige jaar, was het de bedoeling om een eigen opdrachtgever te vinden. De eerste stap was een groep te vormen met klasgenoten waar ik nog niet mee heb samengewerkt. Ik werkte deze periode met Alessio, Atong en Hayriye. Na het vormen van een groep zijn wij gaan kijken naar welke beta-wereld ons het meest aanspraken en welke we nog wilden uit proberen. Wij hebben mogelijke opdrachtgevers gemaild binnen de beta-werelden: mens & medisch, voeding & vitaliteit en sciene & exploration. Uiteindelijk hebben wij de beta-werelden: mens & medisch, marketing & money en lifestyle & design gekozen



De opdrachtgever


De opdrachtgever is Siemon Vroom van weerhandig.nl. Hij is een zzp’er die zijn eigen bedrijf heeft gestart nadat hij een beroerte kreeg. Het is geen groot bedrijf, maar je kan wel producten bestellen naar Nederland, België én Duitsland. Hij heeft de site opgezet om mensen te helpen die net zoals hem een verlamming of beperkte functie in de hand- of pols hebben om zo zelfstandig mogelijk te leven.

De opdrachtgever is een productontwikkelaar (product engineer). Een productontwikkelaar werkt in een team dat nieuwe producten bedenkt en bestaande producten verbetert en zorgt dat deze producten aantrekkelijk zijn voor klanten. Er zijn verschillende branches van productontwikkelaars dus de opleiding hangt daar sterk van af, maar er is in ieder geval een afgeronde technische opleiding nodig.


De opdracht


Voor deze periode ontwerpen wij voor Siemon Vroom een rolstoel vriendelijke katten. We gaan onderzoek doen naar de problemen waar mensen met beperkingen tegenaan lopen bij het verschonen van een kattenbak en zoeken een oplossing hiervoor.

Het doel van het onderzoek luidt als volgt: Ontwerp een hulpmiddel waar mensen in een rolstoel een kattenbak mee kunnen verschonen.


Welke hulpmiddelen zijn er al beschikbaar? Er zijn al automatisch, zelfreinigende kattenbakken die bijvoorbeeld bediend kunnen worden door middel van een telefoon. Deze kattenbakken zijn handig, maar ze zijn wel erg duur. Bovendien moet je er vaak dingen bij kopen, zoals een geurbestrijdingsfunctie om ervoor te zorgen dat je hele huis niet naar kattenurine en katten ontlasting ruikt. Daarvoor moet je nog zakjes halen om het allemaal schoon en netjes te houden. Het onderhoud van dit alles is erg duur.

Er zijn ook schepjes om kattenbakken te verschonen, maar die pakken vaak niet al het afval en mensen die in bijvoorbeeld een rolstoel zitten kunnen dan alsnog geen kattenbak verschonen.

Meeste mensen in een rolstoel hebben een uitkering en kunnen een zelfreinigende kattenbak niet veroorloven.


Programma van eisen

  • Het product moet er aantrekkelijk uitzien

  • Het product moet betaalbaar zijn voor mensen met een uitkering.

  • Het product moet er voor zorgen dat mensen in een rolstoel hun kattenbak kunnen verschonen.

  • Het hulpmiddel moet gebruikt kunnen worden door mensen in een rolstoel zonder dat zij daar extra hulp bij krijgen i.v.m. de parasiet Toxoplasma gondii.

  • Het product moet duurzaam zijn.

Vooronderzoek

Voor het vooronderzoek hebben de volgende deelvragen beantwoordt:

  • Welke hulpmiddelen zijn al beschikbaar?

  • Waar lopen mensen met een rolstoel tegenaan bij het verschonen van een kattenbak ?

  • Hoe kan een dergelijk hulpmiddel betaal en duurzaam zijn zonder het gebruik van motoren ?

  • Hoe zou een kattenbak door een hulpmiddel omhoog getild kunnen worden?

Ideeën

Na het vooronderzoek, zijn wij gaan brainstormen voor mogelijke ideeën. Daaruit hebben wij een top 5 van gemaakt en d.m.v. het swot-analyse hebben we onze definitieve idee gekozen.



Product

Het uiteindelijke idee was om een kattenbak omhoog en omlaag te lagen met behulp van een dubbele katrol. Deze zou het hijsen makkelijker maken. De kattenbak is bevestigd aan een constructie, die het omhoog en omlaag gaan mogelijk maakt. Vervolgens zit de kattenbak ook bevestigd aan touwen die samenkomen bij de katrol en vervolgens omhoog getrokken kan worden. Wanneer de kattenbak omhoog is, kan deze aan een haakje gevestigd worden en is het mogelijk voor een persoon met een rolstoel zijn kattenbak te verschonen. Wanneer men klaar is, laat hij de kattenbak naar beneden zakken. Wij hebben dit idee gekozen, omdat deze duurzaam, simpel en goedkoop is en voldoet dus aan onze programma van eisen. Aan het prototype kunnen een aantal dingen veranderen naar de behoefte van de opdrachtgever.



De evaluatie

Dit project best gemakkelijk. Wij hadden al snel een opdrachtgever gevonden en kregen gelijk een opdracht. Hierdoor konden we gelijk aan de slag. Deze periode heb ik gewerkt met klasgenoten waarmee ik nog niet had samengewerkt en was het in het begin een beetje uitzoeken wat iedereen allemaal kon, maar nadat wij elkaars talenten en specialiteiten wisten gingen alles op zijn gangetje. De taken waren goed verdeeld en alles stond heel duidelijk op Trello. Dit zorgde ervoor dat we genoeg tijd hadden voor het prototype en alles op tijd afkregen. Siemon Vroom was erg enthousiast met de prototype en ging gelijk aan de slag om de puntjes op de i te zetten.








14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stikstofarm bouwen

In ons eindexamenjaar doen alle technasium-leerlingen op het voortgezet onderwijswijs de Meesterproef. De Meesterproef is het eindexamenproject van O&O sinds er geen centraal examen hiervoor is. Het M

Post: Blog2 Post
bottom of page