top of page
  • lilianlefay

Angststoornissen onder jongeren

4vwo


Dit project is mijn eerste keuzeproject. Waarom mijn groepje deze onderwerp heeft gekozen is, omdat wij allemaal een interesse hadden in de medische kant. Uiteindelijk zijn we bij angststoornissen onder jongeren gekomen.


De opdrachtgever


De opdrachtgever voor dit project is Dr. J.M.D. Baartmans en zij is een psycholoog. . Zij is momenteel een kliniek docent en is naast dat een orthopedagoog in opleiding tot OG. Ook is zij een psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog. Het was best wel moeilijk om tijdens corona een eigen opdrachtgever te vinden, maar het is ons als groepje uiteindelijk gelukt.


De opdracht


Samen met de opdrachtgever hebben we na veel overlegging een opdracht gecreërd. Het was de bedoeling dat we onderzoek gingen doen over angststoornissen onder jongeren.

De probleemstelling is:

‘’Wat is een eventueel hulpmiddel die jongeren kan helpen die worstelen met een angststoornis in de schoolomgeving?”


We begonnen eerst met het onderzoek. Wij hebben kwalitatief en kwantitatief onderzoek verricht. Eerst zijn we informatie gaan verzamelen over angststoornissen. Vervolgens hebben wij een enquête doorgestuurd in de school om een beeld te krijgen van angststoornissen op school. Dit zijn de resultaten van de enquête:




17% van de 122 leerlingen lijdt aan een angststoornis.


Door deze resultaten kunnen wij concluderen dat de meest voorkomende reden waarom een leerling zich angstig voelt op school komt door stress.


Wat ons erg opviel was dat vele leerlingen niet wisten of er hulpmiddelen beschikbaar zijn op school. Dit vonden wij een erg belangrijk punt en wouden dit meenemen in ons project.

Voor het kwantitatief onderzoek hebben wij het Anxiety-boekje gemaakt. Dit is een doe-boek die wij uitdeelde aan een aantal leerlingen die zich vrijwillig stelde. Uiteindelijk hebben wij na één week samen met de leerlingen besproken wat zij erin hebben gevuld.


boekje anxiety
.docx
Download DOCX • 150KB

De resultaten


Uit de resultaten blijken dat leerlingen angst ondervinden op verschillende momenten, maar vooral tijdens school of in de avond. De resultaten varen verschillend, maar dit is ook logisch sinds elk persoon angst ander ervaart. Wat ons wel opviel was dat wanneer wij de leerlingen hadden gevraagd of zij wouden uitbeelden hoe zij angst ervaren, dat het vaak ging om angst voor andere mensen en dat zij geïntimideerd raakte door de omgeving. Vaak bleek het ook dat de leerlingen niks (specifiek) hebben om zichzelf te kalmeren of helpen tijdens een angststoornis, wat een heel groot invloed heeft op hun angststoornissen. Over de door onze bedachten ideeën waren de leerlingen erg positief. Wel vonden ze het fijner dat er oudjaarsleerlingen in de kamer zitten dan docenten. Ook hebben ze aangegeven dat de persoon die de kamer surveilleert de leerlingen niet aanspreekt tenzij dat van hen wordt gevraagd.


Programma van eisen


Uiteindelijk hebben wij samen met de opdrachtgever een aantal eisen gesteld:

  • Het product moet anoniem zijn en dus de privacy van de klant vooropzetten.

  • Het product moet toegankelijk zijn voor iedereen.

  • Het product moet makkelijk te gebruiken zijn.

  • Het product moet er aantrekkelijk uitzien.

  • Het product moet mensen aanmoedigen om het te gebruiken.


De ideeën


Wij hebben d.m.v. een methode een aantal ideeën bedacht. Die hebben wij naast elkaar gezet en we hebben twee ideeën gekozen die wij het best vonden.


De kamer:


Het eerste idee is een beschikbare ruimte omtoveren in een ruimte waar leerlingen heen kunnen wanneer zij zich angstig voelen of zich niet lekker in hun vel zitten. D.m.v. de resultaten zijn we erachter gekomen dat de leerlingen het fijn vinden als de kamer comfortabel is. In de kamer wordt er natuurlijk toezicht gehouden door een student/oudejaarsleerling/docent. Studenten die psychologie willen studeren, hebben vaak moeite met stages vinden en dit zou erg mooi op hun cv staan. Natuurlijk worden de toezichthouders gecoached om de leerlingen te helpen wanneer zij dat nodig hebben. De kosten voor deze kamer zijn circa €800,-.


Hieronder een schets van de kamer.



M-uur:


Het tweede idee is cursussen geven aan leerlingen tijdens het m-uur. D.m.v. het enquête zijn wij erachter gekomen dat veel leerlingen stressen. Wij willen hen tijdens het m-uur leren hoe zij met stress moeten omgaan. Deze cursussen worden gegeven door docenten. Wij willen gebruik maken van de methode train de trainer. Dit houdt in dat er eenmalig docenten worden gecoached door professionele mensen. In de aankomende jaren gaan deze opgeleide docenten andere docenten opleiden. Hierdoor wordt er veel geld bespaard en kan dit proces erg lang duren. De kosten van deze cursussen kosten circa € 395,-


Het voorstel


Wij hebben van ons docent te horen gekregen dat er een budget beschikbaar is voor zulke projecten. Ons groepje nam de kans en heeft een voorstel gestuurd naar de deelschoolleider. Het is mogelijk dat dit idee geimplementeerd wordt in de school.


Het proces


Het proces van dit project liep anders dan normaal. Dit was mijn eerste keuzeproject en in het begin ging het wel moeilijk. Mijn groepje had moeite met een opdrachtgever zoeken en we hebben erg lang gezocht naar één. Nadat we een opdrachtgever hadden gevonden ging het proces moeiteloos. Iedereen is ons groepje deed zijn taken en leverde die optijd in. Wij hebben ook een planning gemaakt en hebben ons daaraan gehouden. Hierdoor hebben wij alles kunnen doen wat wij gedaan zouden willen. Dit neem ik dus mee naar mijn volgende project.






8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Stikstofarm bouwen

In ons eindexamenjaar doen alle technasium-leerlingen op het voortgezet onderwijswijs de Meesterproef. De Meesterproef is het eindexamenproject van O&O sinds er geen centraal examen hiervoor is. Het M

Bekwaamheidsdossier

School is er voor om te leren. Dat geldt ook voor Technasium. Tijdens de lessen hebben veel vaardigheden geleerd. Door Technasium heb ik geleerd hoe ik onderzoek moet voeren voor allerlei onderwerpen.

Post: Blog2 Post
bottom of page